Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
17.10.2009 18:49 - Село Добърско си има водопад, икона с ракета, лековито изворче и куп други любопитни неща...
Автор: eventteam Категория: Туризъм   
Прочетен: 9515 Коментари: 3 Гласове:
4

Последна промяна: 17.10.2009 18:50


Добърско, известно като че ли повече в чужбина, отколкото у нас, заради филма, в който неотдавна "Дискавъри" показа уникалните стенописи в старинната му църква.
До Добърско се стига лесно и приятно. Някога Добърско е било най-богатото село в района, то е било това, което е Банско днес. Сега обаче го сочат като най-сиромашкото село в разложка община. 700-те му жители очакват богати инвеститори да им създадат поминък. Сега жените работят предимно в текстилни фабрики на гръцки, български и италиански собственици в Разлог, а мъжете се трудят в няколкото работилници и в земеделието. През турско време и през Възраждането добърските търговци изкупували памука от Северна Гърция и го продавали в Австрия, Германия и Италия. Те били толкова богати, че откупвали свободата си и така в селото им на практика не е имало турско присъствие във вековете на робството.
До най-красивото разложко село, сгушено в южните склонове на Рила, води тесен и гъмжащ от завои, но почти идеален (в смисъл - без дупки) път. Той се отклонява вляво от пътя Разлог - Якоруда, вие се около 13 км през селата Долно и Горно Драглище и след низ леки серпентини и малък прав и почти равнинен участък влиза в Добърско. Селото е на 1070 метра над морето, затова оттук гледката към Рила, Пирин и Родопите опиянява. Ако е ясно, добре се виждат Банско и коритото на река Места. Прекрасната панорама е гарнирана с чист планински въздух, кристална вода, исторически забележителности и гостоприемството на местните хора - все неща, които явно стоят в основата на развитието на Добърско като нов туристически маршрут.
Разбира се, най-ценното нещо в Добърско е старата църква "Св. св. Теодор Тирон и Теодор Стратилат". Старата, защото е построена и изографисана преди 395 години - през 1614-а, в най-мрачната епоха от османското робство. И защото точно срещу нея през 1860 г. е построена новата църква - също интересен паметник на българския дух, действаща и до днес.
В Добърско пътят води право към храма - и към историческия, и към действащия. А това личи в погледите, думите и отношението на местните.
Много е вероятно, като пристигнете, да намерите старата църква заключена. Не се плашете - на вратата има изписани три мобилни телефона. На който и да звъннете, до 5 минути пристига любезна женица, която ще ви отвори, въведе и обясни с най-малки подробности историята на църквата, ще ви разтълкува стенописите и ще ви даде много допълнителна информация за селото, местността, пътищата и пр. неща, които вълнуват любознателния турист. Тъй като църквата не е действаща, а филиал на Националния исторически музей (НИМ), се заплаща входна такса - 3 лв. на възрастен, а когато е с дете - 1 лв. И понеже само с гледане нищо няма да разберете, платете си и 5 лв. за беседа - струва си! Още по-добре е да си купите и книжката на проф. Божидар Димитров от 2008 г. Тя е богато илюстрирана, а в църквата е забранено да се снима!
Ако се вълнувате от българската старина, задължително трябва да идете в Добърско! Няма друг храм у нас с толкова стари и добре запазени стенописи! Казвам го като човек, обиколил почти всички църкви и манастири в България. Има по-стари, но само частично запазени, като в Боянската църква или в Земенския манастир например. Където и да отидете, с тъга ще научите, че този или онзи манастир и храм е създаден през Х или ХII в., но е бил унищожен от турците и възстановен към 1825, 1834 или 1856 г. Оттогава са и сградите, и стенописите. Такива са и най-големите и най-популярните ни светини - и Троянската, и Рилската, и Бачковската обител, и Преображенският, и Килифаревският, и Патриаршеският манастир край Търново, и пр. Нито един камък, нито една икона там не помнят нито св. Теодосий, нито св. Евтимий Търновски.
А в Добърско всичко е автентично - всеки камък, всяка икона - всичко е на 395 години! И още нещо - никъде другаде няма толкова уникални стенописи както в Добърско.
Не става, да ви разказвам за всичките 460 стенописа, изографисани на такава миниатюрна площ, за живите лица на светците, сякаш не рисувани, а снимани, за станалото популярно в целия свят изображение на Исус Христос в ракета!  Идете и вижте сами! Око да види, ръка да пипне, както казва народът. Сакън, само не пипайте, че хиляди поклонници и след вас трябва да видят това чудо на чудесата! И да чуят от устата на местната женица, която ще ви въведе в храма, че Исус в ракетата е Преображение Христово, а тази форма, която днес напомня ракета, всъщност е Божията светлина, с която Всевишният огрява Исус. Да, според православните догми по-често се рисува с овални форми и по-други цветове, обяснява тя. Но какво е искал да внуши преди 395 години художникът, можем само да гадаем. Защото според уфолозите това си е чиста ракета, което означава, че в Добърско може и да са кацали нашите извънземни програмисти. Кой знае?
Ще научите също, че църквата е била действаща цели три века. Всеки Божи ден тук са се отслужвали служби, палели са се кандила, свещи и борини за осветление. От тях по стените се е натрупал дебел слой сажди, който е послужил като идеален консервант за стенописите.
До 1973 г. стените на църквата са били толкова опушени, толкова черни, че никой не е и предполагал какво се крие под многовековните сажди. Затова целта на проведените в периода 1973 - 1978 г. реставрационни работи е отстраняването на този дебел черен пласт. Направена е пълна реставрация на стенописите, никъде няма и следа от дорисуване.
За автентичността е допринесла и изключителната здравина на постройката, която въпреки своите 4 столетия няма никакви напуквания, усуквания и пр., въпреки че, както е известно, този край често е бил сполетяван от тежки земетресения. Сградата е каменна, масивна, с дебелина на зида при основата 1,20 м. За съхраняването допринасят и малките прозорчета с вид на бойници, които до ден-днешен осигуряват абсолютна вентилация на вътрешността на църквата. Това е естествен климатик - няма влага и конденз, нито минусови температури през зимата. Отвън е приложена характерната за началото на ХVII в. маскировка - няма купол, нито камбанария, никакви белези, че това е църква. Самата сграда е изградена на мястото на много по-стар храм, но какъв точно е бил той и какво се е случило с него - един Господ знае.
През 1978 г., след края на реставрационните работи, църквата е обявена за паметник на културата. От 2003 г. е включена и в 100-те национални обекта. Направени са постъпки и за обявяването й за паметник под закрилата на ЮНЕСКО като Казанлъшката гробница, Боянската църква, Ивановските скални църкви и пр.
Дано, защото църквата "Св. св. Теодор Тирон и Теодор Стратилат" е невероятен паметник на българската монументална живопис, който наистина си струва да бъде посетен от всеки.
Освен църквата "Сц.св. Теодор Тирон и Теодор Стратилат", Добърско може да се похвали и с  невероятно красивият си 30 метров водопад, а четири фолклорни групи пазят богатството на Добърско - мъжка, добърските баби, група за хумор и последната, създадена наскоро е женската певческа група. 
И така сгушено в полите на Рила, с невероятната гледка към Пирин и коритото на Места и Родопа ланина, Добърско заслужава да бъде възродено, запазено и обичано ...

image
image



Тагове:   водопад,   неща,   икона,


Гласувай:
4



Следващ постинг
Предишен постинг

1. mrazekoff - Преди около
01.11.2009 22:16
месец пуснах три материала за Добърско. Когато ходихме там - (19-21 септември) беше много красиво. Единият от материалите е Райската градина на Добърско, Другият е - вековното дърво на Добърско и третия - черната котка на Добърско.
Радвам се, че и друг е оценил този хубав български край и го е показал в блога си.
Желая ти много успехи....:)
цитирай
2. eventteam - :) Благодаря
02.11.2009 09:26
Добърско е невероятно красиво , благодаря ти ое един път успехи и на теб :)))
цитирай
3. fartuni2011 - fartuni2011-esenna
16.01.2011 22:34
Много красиво село!
В България има много красиви села,
много красива природа!
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: eventteam
Категория: Туризъм
Прочетен: 453930
Постинги: 93
Коментари: 195
Гласове: 809
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930