Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
24.11.2009 18:05 - Закуска, закусчица или закусище?
Автор: eventteam Категория: Други   
Прочетен: 1086 Коментари: 0 Гласове:
1



Закуска, закусчица или закусище?

Когато попитам някой дали закусва почти винаги отговора е отрицателен: "Нямам време!", "Не съм гладен сутрин!", "Защо да ям допълнително?", "Това само ми отваря апетита!". Дали това са достатъчно добри причини да пропуснем нещо толкова важно и полезно? Аз не мисля така! Има много причини да не пропускате сутрешното хранене. То може да промени начина по-който се чувствате през деня, да ви помогне да бъдете по-силни, по-способни, а и по-атлетични.

imageИ малките деца знаят, че е важно да закусват - как така се случва, че с времето забравят това?
Сигурно и вашата майка ви е окуражавала да закусвате и ви е повтаряла с онзи благоразумен тон, че това е най-важното хранене. И е била права! Сутрин е особено важно да приемем необходимите ни количества хранителни вещества за да може да функционираме по-добре през деня. Това е времето, в което усвояваме най-добре храната и тялото ни я използва по най-рационален начин.

Това е така защото закуската идва след най-големия период без храна в денонощието (средно около 12 часа). Тогава тялото ни е в нужда за нутриенти, витамини  и минерали повече отколкото през останалата част от деня. Кръвната ни захар е най-ниска, а ако се занимавате с интелектуален труд или учите трябва да знаете че тя е единственото "гориво" за мозъка.

Витамините се усвояват в най-голяма степен сутрин, затова на етикета на повечето пише да се вземат именно тогава.

Какво става ако пропуснем да ядем сутрин?
Да речем, че предния ден сме вечеряли в 8 или 9 часа и не ядем до обяд на следващия ден. Това са 15-16 часа без храна.Организма разгражда белтъци и мазнини, за да си набави необходимата енергия, но получена по този начин тя не може да се сравни с тази от прием на храна. По това време вече започваме силно да огладняваме и това чувство се засилва през деня. Накрая следва обилна вечеря и презапасяване така ценната енергия под формата на подкожни мазнини.

Тогава защо още има хора които не искат да закусват?
Не сме гладни? Липсата на апетит е по-скоро последствие, а не причина. Тя произхожда от изградения навик да не се яде и се изкоренява в рамките на няколко седмици. След този период се събуждаме гладни и храната ни доставя удоволствие!

Друга част от критиците твърдят че добавянето на едно хранене в първата половина на деня ще повиши общите калории, които приемат за денонощието. Това може и да е така, но...храненето не е проста аритметика, а сложна система. Какво и колко ядем има точно толкова значение и колкото и в какво състояние сме когато го ядем. Освен това нека се върнем на случая с обилната вечеря малко по-нагоре. Доказано е, че тези които пропускат приема на калории сутрин, в по-късните часове на деня страдат от пристъпи на остър глад и си ги наваксват вечер. Нищо чудно че именно тези хора са се загрижили за калориите.

Трети съобщават, че храненето сутрин им отваря апетита за през деня. Тяхната грешка е в избора на храна. Те приемат прости захари, които се усвояват прекалено бързо и отново настъпва липса на нутриенти в организма. Правилният избор за закуска е комбинацията от комплексни въглехидрати и белтъци, които да осигурят плавен и постоянен приток на енергия за повече време. Целулозата и растителните влакна също помагат за бавното усвояване и за храносмилането. В този ред на мисли една пълноценна закуска би съдържала чаша мляко с мюзли или пълнозърнест сандвич с яйце.

И не казвайте че нямате време! Няма да отнеме повече от сутрешното кафе!




Тагове:   закуска,


Гласувай:
1



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: eventteam
Категория: Туризъм
Прочетен: 453762
Постинги: 93
Коментари: 195
Гласове: 809
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930